ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣΑλεξάνδρα Γεωργίου
ΜΕΡΙΔΕΣΜερίδες: 1 ΗΛΙΚΙΑ,
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΧΡΟΝΟΣ1 hr
Υλικά
 25 g σολομό φρέσκο
 25 g ρεβίθια (ιδανικά αποφλοιωμένα)
 30 g σπανάκι φρέσκο
 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
 1 κ.γ. ελαιόλαδο
 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
1

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τα ρεβίθια και βράστε τα για τουλάχιστον 40 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και το σολομό ψιλοκομμένα και συνεχίστε το βράσιμο για τουλάχιστον άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και περίπου 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

3

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, χρησιμοποιώντας λίγο ακόμα νερό από το βράσιμο που έχετε φυλάξει, εάν χρειαστεί. (το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί εάν το βρέφος σας έχει μεταβεί από την πολτοποιημένη υφή στα κομματάκια).

Σερβίρεται χλυαρό. Καλή απόλαυση!

Θρεπτική Ανάλυση

Μερίδες: 1


Αξία ανά μερίδα
Θερμίδες 179
% Ημερήσια Αξία*
Ολικά Λιπαρά 9.5g15%
Πολυακόρεστα 0.84g
Υδατάνθρακες 12g4%
Φυτικές Ίνες 3.9g16%
Πρωτεΐνη 11.3g23%

Vitamin D 12%
Βιταμίνη Ε 48%
Βιταμίνη Κ 100%

* Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του βρέφους ενδέχεται να διαφέρει ανά ηλικία.

Nutri-tip

Ο εγκέφαλος των βρεφών όταν γεννιούνται συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του περί τα 2 έτη ζωής. Έως τότε, τα βρέφη έχουν υψηλές ανάγκες σε διαιτητικό λίπος, και ιδιαίτερα στα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα. Μια εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα πλούσια σε λίπος ψάρια, όπως ο σολομός. Συνεπώς, συνταγές όπως η συγκεκριμένη προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο βρέφος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Το διαιτητικό λίπος που περιέχεται στη συγκεκριμένη συνταγή βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K) που περιέχονται στα τρόφιμα. Ιδανικά, εναλλάσσουμε το είδος του ψαριού που προσφέρουμε κάθε φορά στο βρέφος ώστε να υπάρχει ποικιλία, καθώς η τακτική κατανάλωση μεγάλων ψαριών όπως ο σολομός μπορεί να επιβαρύνουν το βρεφικό οργανισμό, λόγω των βαρέων μετάλλων που ενδέχεται να περιέχουν.

ShareTweetSave

Δείτε τις νέες μας συνταγές...

ΡεβιθοκεφτέδεςBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Οι ρεβιθοκεφτέδες, όπως και όλοι οι κεφτέδες που περιέχουν λαχανικά και όσπρια, αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών. Μέσα τους μπορούμε να κρύψουμε αλεσμένα όλα εκείνα τα πολύχρωμα λαχανικά με ιδιαίτερη γεύση που συνήθως απορρίπτουν τα παιδιά, αποκτώντας μια παιχνιδιάρικη και πιο οικεία προς εκείνα όψη, η οποία βοηθά στο να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά. Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να προστεθούν και άλλα λαχανικά στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως πιπεριές και καρότο, αυξάνοντας την περιεκτικότητα των κεφτέδων σε βασικές βιταμίνες όπως η C και η Α.
ΜπανανοπαγωτόBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Η συνταγή αυτή, αν και πάρα πολύ απλή, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολύ ενδιαφέροντα επιδόρπια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Χωρίς γλυκαντικά και λίπος, μόνο με τη γλυκιά γεύση της ώριμης μπανάνας, δημιουργούμε μια βάση παγωτού και στη συνέχεια αφήνουμε τη φαντασία και τις γευστικές μας προτιμήσεις να μας καθοδηγήσουν ώστε να ετοιμάσουμε νόστιμα και ενδιαφέροντα «παγωτά». Για παιδιά άνω του έτους, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μέλι στη συνταγή για ένα ακόμα πιο γλυκό αποτέλεσμα!
Γρανίτα καρπούζι-φράουλαBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή μελιού και μόνο με τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, οι υγιεινές αυτές γρανίτες αποτελούν μια ιδανική πηγή δροσιάς και γλυκιάς γεύσης για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική εναλλακτική της κλασικής φρουτόκρεμας. Παράλληλα, είναι ιδανικές για τα βρέφη εκείνα που βγάζουν δοντάκια, καθώς προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση και κατευνασμό του πόνου.
Porridge βρώμης με κάστανοBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Δυναμωτικός χυλός βρώμης, ιδανικός ιδιαίτερα σε βρέφη χαμηλού βάρους, καθώς το κάστανο αποτελεί συγκεντρωμένη πηγή υδατανθράκων, άρα και ενέργειας. Μια εύκολη συνταγή για να εισάγετε το κάστανο στη διατροφή των βρεφών, ως σνακ αλλά και για βραδινό τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Ingredients

Υλικά
 25 g σολομό φρέσκο
 25 g ρεβίθια (ιδανικά αποφλοιωμένα)
 30 g σπανάκι φρέσκο
 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
 1 κ.γ. ελαιόλαδο
 1 κ.σ. νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τα ρεβίθια και βράστε τα για τουλάχιστον 40 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και το σολομό ψιλοκομμένα και συνεχίστε το βράσιμο για τουλάχιστον άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και περίπου 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

3

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, χρησιμοποιώντας λίγο ακόμα νερό από το βράσιμο που έχετε φυλάξει, εάν χρειαστεί. (το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί εάν το βρέφος σας έχει μεταβεί από την πολτοποιημένη υφή στα κομματάκια).

Σερβίρεται χλυαρό. Καλή απόλαυση!

Σολομός με ρεβίθια και σπανάκι