Βρεφική Διατροφή

Η διατροφολόγος της NUK απαντά στις ερωτήσεις σας!

Αλεξάνδρα ΓεωργίουΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣΑλεξάνδρα Γεωργίου
  • Επιτρέπεται να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό του βρέφους;
    Το αλάτι καθώς και τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται πριν τη συμπλήρωση του 1ου χρόνου ζωής, καθώς αναπτυξιακά τα νεφρά των βρεφών δεν είναι έτοιμα ώστε να το διαχειριστούν.
  • Πόσο φαγητό πρέπει να τρώει το βρέφος ανά ηλικία;
    Κατά την αρχική εισαγωγή στερεών τροφών, ξεκινάμε με 2-3 κουτ.γλυκού σε κάποιο γεύμα, ιδανικά πριν να δώσουμε το γάλα. Στόχος σε αυτό το στάδιο δεν είναι να χορτάσει το βρέφος, αλλά να εξοικειωθεί με τη διαδικασία της σίτισης. Σταδιακά, η ποσότητα του γάλακτος πρέπει να μειώνεται και να αντικαθίσταται από τις στερεές τροφές. Αυτό μπορεί να αντιστοιχεί από 1 κουτ.σούπας αρχικά έως και 6-8 κουτ.σούπας για βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας που σιτίζονται αποκλειστικά πλέον με στέρεες τροφές.
  • Το μεσημέρι δίνω γάλα μετά το φαγητό;
    Στο πρώτο στάδιο της εισαγωγής στερεών τροφών, επιλέγουμε ένα γεύμα γάλακτος που θέλουμε να αντικαταστήσουμε (συνήθως ξεκινάμε με το μεσημεριανό) και δίνουμε στο βρέφος 2-3 κουτ. γλυκού από τη νέα τροφή, συμπληρώνοντας το γεύμα με γάλα. Σταδιακά, στόχος όμως είναι να αυξήσουμε την ποσότητα της στερεής τροφής που του δίνουμε, μέχρι να χορτάσει και να μην χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση γάλακτος.
  • Τι ώρα πρέπει να δίνουμε φρούτα σε βρέφος 6 μηνών;
    Η φρουτόκρεμα είναι από τα πρώτα γεύματα που εισάγονται στη διατροφή των βρεφών και συνήθως αντικαθιστά το δεκατιανό ή το απογευματινό γάλα.
  • Βρέφος 6 μηνών τρώει βρώμη το απόγευμα. Είναι σωστό;
    Η βρώμη είναι ένα δημητριακό που φυσικά δεν περιέχει γλουτένη, είναι υψηλός όμως ο κίνδυνος επιμόλυνσης, οπότε συνήθως κατατάσσεται στα δημητριακά «όχι ελεύθερα γλουτένης» και συστήνεται να εισαχθεί στη διατροφή του βρέφους μέχρι το τέλος του 7ου μήνα ζωής. Συνήθως δίνεται με τη μορφή κρέμας, αντικαθιστώντας κάποιο σνακ, όπως πολύ σωστά το απογευματινό στη δική σας περίπτωση.
  • Ο μικρός μου είναι 6 μηνών, θηλάζει αλλά χορτόσουπα δεν τρώει με τίποτα. Τι μπορώ να κάνω;
    Γενικότερα, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μπορεί να χρειάζονται ακόμα και 8-10 προσπάθειες για να δεχτεί ένα βρέφος να καταναλώσει ένα νέο τρόφιμο που του προσφέρεται, οπότε η μεταβατική αυτή περίοδος χρειάζεται μεγάλη επιμονή και υπομονή από τις μανούλες. Μια πιθανή εναλλακτική της χορτόσουπας θα είναι να προσφέρετε ζωμό από ένα μεμονωμένο λαχανικό που έχει εύκολα αποδεκτή γεύση, όπως το καρότο, ώστε να «κερδίσετε» την εμπιστοσύνη του βρέφους γευστικά και σταδιακά να εμπλουτίζετε με νέα τρόφιμα που πιθανώς έχουν πιο ιδιαίτερη γεύση.
  • Φράουλα πότε μπορώ να δώσω;
    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων, ακόμα και τα πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα θα πρέπει να έχουν εισαχθεί στη διατροφή των βρεφών σίγουρα πριν το 1ο έτος ζωής. Η φράουλα δεν ανήκει στα εξαιρετικά αλλεργιογόνα τρόφιμα (όπως πχ οι ξηροί καρποί), οπότε, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις αλλεργιών που να μας προβληματίζουν, μπορεί να εισαχθεί μετά την εισαγωγή των βασικών στερεών (λαχανικά, δημητριακά, κρέας και άλλα φρούτα). Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς λόγω υφής οι φράουλες έχουν αυξημένο κίνδυνο για πνιγμό, οπότε ιδιαίτερα σε ηλικία μικρότερη των 8 μηνών, οι φράουλες, εάν εισαχθούν, πρέπει να είναι καλά πολοτοποιημένες.
  • Από τι αποτελούνται τα γεύματα για ένα μωράκι 6 μηνών;
    Η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά επιλέγοντας ένα γεύμα γάλακτος το οποίο σταδιακά αντικαθιστούμε με μια στέρεα τροφή. Συνήθως ξεκινάμε με το μεσημεριανό, δίνοντας στο βρέφος 2-3 κουτ.γλυκού από ζωμό λαχανικών, συμπληρώνοντας το γεύμα με γάλα. Σταδιακά, στόχος όμως είναι να αυξήσουμε την ποσότητα της στερεής τροφής που του δίνουμε, μέχρι να χορτάσει και να μην χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση γάλακτος. Έπειτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε και δεύτερο γεύμα της ημέρας, για παράδειγμα το δεκατιανό, ξεκινώντας την εισαγωγή των φρούτων με τη μορφή φρουτόκρεμας και εν συνεχεία το απογευματινό, ενδεικτικά με μια κρέμα ρυζάλευρου, που αποτελεί το πρώτο δημητριακό που εισάγουμε.
  • Πόσα γεύματα πρέπει να κάνει ένα μωράκι 6 μηνών που έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές;
    Η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά επιλέγοντας ένα γεύμα γάλακτος το οποίο σταδιακά αντικαθιστούμε με μια στέρεα τροφή. Συνήθως ξεκινάμε με το μεσημεριανό, δίνοντας στο βρέφος 2-3 κουτ.γλυκού από ζωμό λαχανικών, συμπληρώνοντας το γεύμα με γάλα. Σταδιακά, στόχος όμως είναι να αυξήσουμε την ποσότητα της στερεής τροφής που του δίνουμε, μέχρι να χορτάσει και να μην χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση γάλακτος. Έπειτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε και δεύτερο γεύμα της ημέρας, για παράδειγμα το δεκατιανό, ξεκινώντας την εισαγωγή των φρούτων με τη μορφή φρουτόκρεμας και εν συνεχεία το απογευματινό, ενδεικτικά με μια κρέμα ρυζάλευρου, που αποτελεί το πρώτο δημητριακό που εισάγουμε. Απώτερος στόχος είναι, με την ολοκλήρωση των 8 μηνών, τα ενδιάμεσα γεύματα γάλακτος να έχουν αντικατασταθεί από στερεές τροφές, διατηρώντας τη χορήγηση γάλακτος στο πρωινό και το βραδινό γεύμα.
  • Τι μπορώ να δίνω για απογευματινό στο μωρό μου;
    Αναλόγως την ηλικία του βρέφους, από τους 6 μήνες μπορούμε να προσφέρουμε φρουτόκρεμα καθώς και χυλό ρυζάλευρου, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορούμε να προσθέσουμε και χυλό βρώμης, αυγό, γιαούρτι και τυρί, τρόφιμα τα οποία εισάγουμε σταδιακά και οπωσδήποτε πριν την ολοκλήρωση του 1ου έτους, αναλόγως την πορεία της εισαγωγής των τροφών στο βρέφος. Πολλές νόστιμες ιδέες για απογευματινά σνακ μπορείτε να βρείτε και στις συνταγές του NUK Club!
  • Στους 8 μήνες εκτός από μπανάνα, μήλο και αχλάδι τι άλλο μπορώ να προσθέσω;
    Θεωρητικά όλα τα φρούτα θα πρέπει να έχουν εισαχθεί στη διατροφή του βρέφους μέχρι την ολοκλήρωση του 1ου έτους. Συνεπώς, ανάλογα με την εποχικότητα των φρούτων, μπορείτε να διευρύνετε την ποικιλία που του προσφέρετε σταδιακά και με άλλες επιλογές, όπως το πορτοκάλι, το βερίκοκο, το ροδάκινο, το πεπόνι κ.α.
  • Το κρέας το βράζουμε στον ατμομάγειρα κατευθείαν ή στην κατσαρόλα πρώτα;
    Στην αρχή της ειασγωγής του κρέατος στη διατροφή του βρέφους, στόχος είναι το καλύτερο δυνατό μαγείρεμα του κρέατος, ώστε να «σπάσουν» οι ίνες και να γίνει μαλακό, για να αποφευχθεί η παρουσία ινών που μπορεί να δυσκολέψουν το βρέφος στην μάσηση και την κατάποση. Συνεπώς, ιδανικά το κρέας βράζεται σε κατσαρόλα για αρκετή ώρα, καθώς στον ατμομάγειρα ενδείκνυται για μεγαλύτερες ηλικίες βρεφών που μασούν καλύτερα. Ο ατμομάγειρας είναι ιδανικός για το μαγείρεμα των λαχανικών (και των φρούτων στο πρώτο στάδιο εισαγωγής στερεών) καθώς εξασφαλίζει τη διατήρηση της πλειονότητας των θρεπτικών συστατικών των τροφών, σε σύγκριση με το βράσιμο.
  • Πότε ξεκινούν τα νεογνά να πίνουν νερό;
    Με την εισαγωγή στερεών τροφών, το βρέφος μπορεί να ξεκινήσει να πίνει νερό, ιδανικά φιλτραρισμένο νερό βρύσης (εμφιαλωμένο μόνο όταν το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο) και χωρίς να είναι απαραίτητα βρασμένο.
  • Σωστοί συνδυασμοί λαχανικών; Είναι ένας μήνας που ξεκινήσαμε φαγάκι και τρώμε τα βασικά!
    Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί που εκδείκνυνται, οπότε μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε ή να εμπνευστείτε από τις συνταγές του NUK Club! Ένα έξυπνο tip είναι να συμπεριλαμβάνετε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων στο γεύμα του βρέφους, εφόσον έχει γίνει η εισαγωγή τους, καθώς αυτό θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αφού το χρώμα των λαχανικών αντανακλά και τη διατροφική τους αξία!
  • Πόσες φορές την εβδομάδα συστήνεται να τρώνε κρέας τα μωράκια;
    Ιδανικά, το κρέας (λευκό ή/και κόκκινο) καλό είναι να παρέχεται με το κύριο γεύμα τουλάχιστον τις 4 ημέρες της εβδομάδας, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη σιδήρου.
  • Πότε και πώς προσφέρουμε ψάρι? Ποιο να προτιμήσουμε; Πελαγίσια ή ιχθυοτροφείου;
    Το ψάρι εισάγεται στη διατροφή των βρεφών όταν έχουν πλέον εισαχθεί και είναι καλά ανεκτά τρόφιμα από τις πιο βασικές κατηγορίες των λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και κρέατος, σίγουρα όμως πριν την ολοκλήρωση του 1ου έτους ζωής, καθώς έτσι εξασφαλίζεται μικρότερος κίνδυνος για εμφάνιση αλλεργιών. Εισάγεται συνήθως ως βραστό ψάρι σε ένα ολοκληρωμένο γεύμα με λαχανικά και κάποια πηγή αμύλου, όπως η πατάτα. Δεν υπάρχουν καθορισμένες συστάσεις αναφορικά με την προέλευση του ψαριού. Θεωρητικά, όμως, τα πελαγίσια έχουν ένα διατροφικό πλεονέκτημα λόγω της φυσικής τροφής που καταναλώνουν έναντι εκείνων στα ιχθυοτροφεία που τρέφονται με τυποποιημένη τροφή που συχνά περιέχει και διάφορα επιβλαβή έκδοχα.
  • Επιτρέπεται να τρώει την κρέμα από το κουτί, χωρίς να αραιωθεί με νερό, ένα νήπιο 2 ετών;
    Καλό θα ήταν τρόφιμα για τα οποία συστήνεται αραίωση να μην καταναλώνονται αυτούσια (όπως κρέμες ή γάλα εβαπορέ). Η μη αραίωσή τους τα καθιστά, εκτός από δύσπεπτα, και πολύ πυκνά θερμιδικά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους.
  • 6 μηνών μπόμπιρας και ενώ έτρωγε φρουτόκρεμα το σταμάτησε. Που οφείλεται?
    Κατά τη φάση της εισαγωγής στερεών τροφών, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα ξαφνικά με ποικιλία έντονων γευστικών και αισθητηριακών ερεθισμάτων, τα οποία άλλοτε είναι ευχάριστα και άλλοτε όχι τόσο. Ενδεχομένως σε κάποιο γεύμα με φρουτόκρεμα που προηγήθηκε, κάτι στην υφή ή τη γεύση δεν ήταν τόσο ελκυστικό στο βρέφος και συνδύασε αυτή την εμπειρία με το συγκεκριμένο γεύμα γενικότερα. Προσπαθήστε να προσφέρετε φρούτα πολτοποιημένα με διαφορετικά χρώματα και υφές, ώστε να έχει το βρέφος την αίσθηση ότι δοκιμάζει κάτι νέο και να αποσυνδεθεί η προηγούμενη δυσάρεστη γευστική του εμπειρία με την κατανάλωση φρούτων γενικότερα.
  • Από ποια ηλικία μπορεί η μπέμπα μας να τρώει γιαουρτάκι (κατσικίσιο)?
    Το γιαούρτι και το τυρί εισάγονται στη διατροφή του βρέφους πριν την ολοκλήρωση του 1ου έτους ζωής και εφόσον έχει προηγηθεί επιτυχώς η εισαγωγή των άλλων βασικών ομάδων τροφίμων, δηλαδή φρούτων, λαχανικών, δημητριακών με γλουτένη, κρέατος, ψαριών και αυγού.
  • Αν το παιδί δεν τρώει φρέσκα φρούτα τι κάνουμε?
    Αρχικά, μην το πιέσετε, ώστε να μην συνδεθεί η κατανάλωση των φρούτων με αρνητικά συναισθήματα. Τα φρούτα αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων με μεγάλη ποικιλία υφών και γεύσεων, οπότε είναι δύσκολο να μην δεχτεί κανένα από αυτά. Προσπαθήστε να προσφέρετε φρούτα με διαφορετικά χρώματα και γεύση (γλυκά, ξινά κλπ.), τροποποιώντας την εάν χρειαστεί κάνοντας ποικίλους συνδυασμούς, πχ μήλο με καρότο. Να θυμάστε, έχει φανεί ότι χρειάζονται ακόμα και 8-10 προσπάθειες για να δεχτεί το βρέφος να καταναλώσει ένα νέο τρόφιμο, ενώ η πραγματική αποδοχή του επιτυγχάνεται αφού εκτεθεί 12-15 φορές σε αυτό. Οπότε, υπομονή και επιμονή!
  • Με τι είναι καλύτερο να ξεκινήσει ένα βρέφος?
    Η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά επιλέγοντας ένα γεύμα γάλακτος το οποίο σταδιακά αντικαθιστούμε με μια στέρεα τροφή. Συνήθως ξεκινάμε με το μεσημεριανό, δίνοντας στο βρέφος 2-3 κουτ. γλυκού από ζωμό λαχανικών, συμπληρώνοντας το γεύμα με γάλα. Σταδιακά, στόχος όμως είναι να αυξήσουμε την ποσότητα της στερεής τροφής που του δίνουμε, μέχρι να χορτάσει και να μην χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση γάλακτος. Έπειτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε και δεύτερο γεύμα της ημέρας, για παράδειγμα το δεκατιανό, ξεκινώντας την εισαγωγή των φρούτων με τη μορφή φρουτόκρεμας και εν συνεχεία το απογευματινό, ενδεικτικά με μια κρέμα ρυζάλευρου, που αποτελεί το πρώτο δημητριακό που εισάγουμε.
  • Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε στην αρχή?
    Σε όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους αποφεύγουμε αλάτι και ζάχαρη και τρόφιμα που τα περιέχουν, μέλι, ζωικό γάλα, καθώς και τσάι και άλλα αφεψήματα. Ξεκινάμε με ζωμούς λαχανικών και φρουτόκρεμα σε ελάχιστη ποσότητα (2-3 κ.γλ.) και σταδιακά αυξάνουμε την ποσότητα και την ποικιλία, ενώ μπορούμε να εισάγουμε και τρόφιμα από τις άλλες κατηγορίες, όπως πχ δημητριακά χωρίς γλουτένη (π.χ. ρυζάλευρο).
  • Πότε ξεκινάμε τα αλεσμένα και πότε τις πιο στέρεες τροφές?
    Ο χρόνος εισαγωγής των τροφών και η προσαρμογή των υφών εξαρτάται απόλυτα από το αναπτυξιακό στάδιο του βρέφους. Αλεσμένα τρόφιμα με υδαρή σύσταση ξεκινούν να εισάγονται όταν το βρέφος δείχνει ότι μπορεί να κάθεται με υποστήριξη, το οποίο συνήθως συμβαίνει μεταξύ 4-6 μηνών. Σταδιακά, όταν το βρέφος κάθεται μόνο του χωρίς στήριξη, μπορούμε να περάσουμε σε πολτοποιημένα τρόφιμα (χωρίς σβόλους). Όταν ξεκινήσει να μπουσουλάει, μπορούμε να περάσουμε σε πολτοποιημένα τρόφιμα με σβόλους ή τρόφιμα με μαλακή σύσταση που μπορεί να τα πιάσει με το χέρι και λιώνουν. Τέλος, όταν το βρέφος ξεκινά να περπατά, μπορούμε να προσφέρουμε την τροφή σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς με μαλακή προς μέτρια υφή. Αυτό είναι ένα αδρό πλάνο των βημάτων, για μια πιο εξατομικευμένη απάντηση, ιδανικά απευθύνεστε στον παιδίατρο που παρακολουθεί το βρέφος για να σας καθοδηγήσει.
  • Ατμομάγειρα ή κατσαρολάκι?
    Στην αρχή της εισαγωγής του κρέατος στη διατροφή του βρέφους, στόχος είναι το καλύτερο δυνατό μαγείρεμα του κρέατος, ώστε να «σπάσουν» οι ίνες και να γίνει μαλακό, για να αποφευχθεί η παρουσία ινών που μπορεί να δυσκολέψουν το βρέφος στην μάσηση και την κατάποση. Συνεπώς, ιδανικά το κρέας βράζεται σε κατσαρόλα για αρκετή ώρα, καθώς στον ατμομάγειρα ενδείκνυται για μεγαλύτερες ηλικίες βρεφών που μασούν καλύτερα. Ο ατμομάγειρας είναι ιδανικός για το μαγείρεμα των λαχανικών (και των φρούτων στο πρώτο στάδιο εισαγωγής στερεών) καθώς εξασφαλίζει τη διατήρηση της πλειονότητας των θρεπτικών συστατικών των τροφών, σε σύγκριση με το βράσιμο.
  • Απαγορεύεται το αλάτι στη βρεφική διατροφή?
    Το αλάτι καθώς και τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται πριν τη συμπλήρωση του 1ου χρόνου ζωής, καθώς αναπτυξιακά τα νεφρά των βρεφών δεν είναι έτοιμα ώστε να το διαχειριστούν.
  • Πότε κάνουμε εισαγωγή στερεών τροφών? Και με τι ξεκινάμε?
    Η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών σε ένα βρέφος που θηλάζει συνιστάται να πραγματοποιείται όταν αυτό είναι νευρο-αναπτυξιακά έτοιμο, που συνήθως συμβαίνει με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα ζωής. Καθώς για κάποια βρέφη αυτό μπορεί να είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τη συμπλήρωση των 6 μηνών, ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα αξιολογήσει την ανάπτυξη του βρέφους και θα σας καθοδηγήσει για την κατάλληλη χρονική στιγμή εισαγωγής των στερεών τροφών. Η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά επιλέγοντας ένα γεύμα γάλακτος το οποίο σταδιακά αντικαθιστούμε με μια στέρεα τροφή. Συνήθως ξεκινάμε με το μεσημεριανό, δίνοντας στο βρέφος 2-3 κουτ. γλυκού από ζωμό λαχανικών, συμπληρώνοντας το γεύμα με γάλα. Σταδιακά, στόχος όμως είναι να αυξήσουμε την ποσότητα της στερεής τροφής που του δίνουμε, μέχρι να χορτάσει και να μην χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση γάλακτος. Έπειτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε και δεύτερο γεύμα της ημέρας, για παράδειγμα το δεκατιανό, ξεκινώντας την εισαγωγή των φρούτων με τη μορφή φρουτόκρεμας και εν συνεχεία το απογευματινό, ενδεικτικά με μια κρέμα ρυζάλευρου, που αποτελεί το πρώτο δημητριακό που εισάγουμε.
  • Πότε εισάγουμε το βρεφικό γιαουρτάκι στη διατροφή του μωρού? Τρώμε φρούτα και κρέμα μόνο.
    Το γιαούρτι και το τυρί εισάγονται στη διατροφή του βρέφους πριν την ολοκλήρωση του 1ου έτους ζωής και εφόσον έχει προηγηθεί επιτυχώς η εισαγωγή των άλλων βασικών ομάδων τροφίμων, δηλαδή φρούτων, λαχανικών, δημητριακών με γλουτένη, κρέατος, ψαριών και αυγού.
  • Ποιες τροφές περιέχουν αλάτι, τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε στο βρέφος;
    Εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι που προσθέτουμε στα φαγητά, πολλά τρόφιμα αποτελούν κρυφές πηγές αλατιού και θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη βρεφική ηλικία. Αυτά περιλαμβάνουν:
    • Τυριά, όπως κασέρι, φέτα, γραβιέρα κ.α. (εναλλακτικές λύσεις είναι το ανθότυρο και η ανάλατη μυζήθρα όταν γίνει εισαγωγή)
    • Αλατισμένοι ξηροί καρποί
    • Αλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνη
    • Καπνιστά, παστά ή κονσερβοποιημένα κρέατα/ψάρια, όπως ο τόνος
    • Αλλαντικά
    • Τουρσί, κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα-συσκευασμένα λαχανικά
    • Συμπυκνωμένος χυμός τομάτας, τοματοπελτές
    • Κύβοι λαχανικών και ζωμού κρέατος
    • Έτοιμες σάλτσες‐dressings
    • Τυποποιημένα σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, ποπ‐κορν
    • Φαγητά τύπου fast food, πίτσες, σουβλάκια, αρτοποιήματα φούρνου
    • Ελιές, πάστα ελιάς
     

Θέλω να το μοιραστώ :