ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣΑλεξάνδρα Γεωργίου
ΜΕΡΙΔΕΣΜερίδες: 1 ΗΛΙΚΙΑ,
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΧΡΟΝΟΣ40 λεπτά
Υλικά
 25 g ρεβίθια (ιδανικά αποφλοιωμένα)
 20 g ρύζι βρασμένο [ιδανικά καστανό (αναποφλοίωτο)]
 20 g καρότο
 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
 2 κ.γ. ελαιόλαδο
 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
1

Βράστε το ρύζι, χωρίς αλάτι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας ή χρησιμοποιήστε ήδη βρασμένο ρύζι που σας έχει περισσέψει.

2

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό, ρίξτε τα ρεβίθια και βράστε τα για τουλάχιστον 40 λεπτά. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το καρότο.

3

Στη συνέχεια προσθέστε το καρότο και συνεχίστε το βράσιμο για τουλάχιστον άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

4

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ. Προσθέστε το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και περίπου 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

5

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, χρησιμοποιώντας λίγο νερό από το βράσιμο που έχετε φυλάξει, εάν χρειαστεί. (το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί εάν το βρέφος σας έχει μεταβεί από την πολτοποιημένη υφή στα κομματάκια.

Καλή απόλαυση!

Θρεπτική Ανάλυση

Μερίδες: 1


Αξία ανά μερίδα
Θερμίδες 188
% Ημερήσια Αξία*
Ολικά Λιπαρά 10g16%
Υδατάνθρακες 18.4g7%
Φυτικές Ίνες 3.8g16%
Πρωτεΐνη 6.2g13%

Φυλλικό οξύ 61%

* Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του βρέφους ενδέχεται να διαφέρει ανά ηλικία.

Nutri-tip

Τα όσπρια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, αλλά επειδή είναι φυτικής προέλευσης, δεν είναι πλήρης, δηλαδή δεν έχει όλα τα αμινοξέα που έχει η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης χωρίς να προσθέσουμε κάποια ζωική πηγή, μπορούμε να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι. Τα όσπρια και το ρύζι έχουν διαφορετικά αμινοξέα το καθένα, συνδυαστικά όμως σχηματίζουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη πρωτεΐνη! Παράλληλα, η συγκεκριμένη συνταγή καλύπτει τα 2/3 των αναγκών ενός βρέφους σε φυλλικό οξύ, την βιταμίνη που παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

ShareTweetSave

Δείτε τις νέες μας συνταγές...

Πουρές Κοτόπουλο με ΚάστανοBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, καθώς προσφέρει αρκετή ενέργεια και θερμίδες, λόγω του κάστανου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από το κάστανο και έχουν την ιδιότητα, όταν το κάστανο μαγειρεύεται, να πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται!
Τηγανίτες με Πλιγούρι και ΠιπεριάBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ένα πολύ θρεπτικό πιάτο, παραλλαγή του παραδοσιακού καγιανά, με την προσθήκη του πλιγουριού για επιπρόσθετη ενέργεια, σε σχήμα τηγανίτας για να τις πιάνουν τα μικρά χεράκια! Πλούσιο σε βιταμίνη C λόγω της ντομάτας και της πιπεριάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Το αυγό στη συνταγή προσφέρει βιοτίνη, μια βιταμίνη που έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών και κυρίων των υδατανθράκων, άρα εξασφαλίζει την επαρκή απελευθέρωση ενέργειας ώστε να τη χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη των μικρών μας φίλων.
Μπισκότα ΛωτούBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο το οποίο δεν είναι αρκετά διαδεδομένο, αν και θα έπρεπε, λόγω της εξαιρετικά γλυκιάς γεύσης του και της ιδιαίτερης θρεπτικής του αξίας. Θα κερδίσει άμεσα τους μικρούς μας φίλους από την πρώτη δοκιμή καθώς έχει ευχάριστη υφή και γλυκιά γεύση, συνεπώς μπορεί να ενσωματωθεί σε φρουτοσαλάτες για να τις κάνει πιο γευστικές και να καλύψει τη γεύση άλλων πιο πικρών ή ξινών φρούτων. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το καροτένιο και τα φλαβονοειδή, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α.
ΡεβιθοκεφτέδεςBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Οι ρεβιθοκεφτέδες, όπως και όλοι οι κεφτέδες που περιέχουν λαχανικά και όσπρια, αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών. Μέσα τους μπορούμε να κρύψουμε αλεσμένα όλα εκείνα τα πολύχρωμα λαχανικά με ιδιαίτερη γεύση που συνήθως απορρίπτουν τα παιδιά, αποκτώντας μια παιχνιδιάρικη και πιο οικεία προς εκείνα όψη, η οποία βοηθά στο να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά. Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να προστεθούν και άλλα λαχανικά στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως πιπεριές και καρότο, αυξάνοντας την περιεκτικότητα των κεφτέδων σε βασικές βιταμίνες όπως η C και η Α.

Ingredients

Υλικά
 25 g ρεβίθια (ιδανικά αποφλοιωμένα)
 20 g ρύζι βρασμένο [ιδανικά καστανό (αναποφλοίωτο)]
 20 g καρότο
 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
 2 κ.γ. ελαιόλαδο
 2 κ.σ. νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Βράστε το ρύζι, χωρίς αλάτι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας ή χρησιμοποιήστε ήδη βρασμένο ρύζι που σας έχει περισσέψει.

2

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό, ρίξτε τα ρεβίθια και βράστε τα για τουλάχιστον 40 λεπτά. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το καρότο.

3

Στη συνέχεια προσθέστε το καρότο και συνεχίστε το βράσιμο για τουλάχιστον άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

4

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ. Προσθέστε το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και περίπου 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

5

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, χρησιμοποιώντας λίγο νερό από το βράσιμο που έχετε φυλάξει, εάν χρειαστεί. (το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί εάν το βρέφος σας έχει μεταβεί από την πολτοποιημένη υφή στα κομματάκια.

Καλή απόλαυση!

Ρεβίθια με ρύζι