ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣΑλεξάνδρα Γεωργίου
ΜΕΡΙΔΕΣΜερίδες: 1 ΗΛΙΚΙΑ,
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΧΡΟΝΟΣ1 hr
Υλικά
 25 g σολομό φρέσκο
 25 g ρεβίθια (ιδανικά αποφλοιωμένα)
 30 g σπανάκι φρέσκο
 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
 1 κ.γ. ελαιόλαδο
 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
1

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τα ρεβίθια και βράστε τα για τουλάχιστον 40 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και το σολομό ψιλοκομμένα και συνεχίστε το βράσιμο για τουλάχιστον άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και περίπου 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

3

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, χρησιμοποιώντας λίγο ακόμα νερό από το βράσιμο που έχετε φυλάξει, εάν χρειαστεί. (το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί εάν το βρέφος σας έχει μεταβεί από την πολτοποιημένη υφή στα κομματάκια).

Σερβίρεται χλυαρό. Καλή απόλαυση!

Θρεπτική Ανάλυση

Μερίδες: 1


Αξία ανά μερίδα
Θερμίδες 179
% Ημερήσια Αξία*
Ολικά Λιπαρά 9.5g15%
Πολυακόρεστα 0.84g
Υδατάνθρακες 12g4%
Φυτικές Ίνες 3.9g16%
Πρωτεΐνη 11.3g23%

Vitamin D 12%
Βιταμίνη Ε 48%
Βιταμίνη Κ 100%

* Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του βρέφους ενδέχεται να διαφέρει ανά ηλικία.

Nutri-tip

Ο εγκέφαλος των βρεφών όταν γεννιούνται συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του περί τα 2 έτη ζωής. Έως τότε, τα βρέφη έχουν υψηλές ανάγκες σε διαιτητικό λίπος, και ιδιαίτερα στα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα. Μια εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα πλούσια σε λίπος ψάρια, όπως ο σολομός. Συνεπώς, συνταγές όπως η συγκεκριμένη προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο βρέφος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Το διαιτητικό λίπος που περιέχεται στη συγκεκριμένη συνταγή βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K) που περιέχονται στα τρόφιμα. Ιδανικά, εναλλάσσουμε το είδος του ψαριού που προσφέρουμε κάθε φορά στο βρέφος ώστε να υπάρχει ποικιλία, καθώς η τακτική κατανάλωση μεγάλων ψαριών όπως ο σολομός μπορεί να επιβαρύνουν το βρεφικό οργανισμό, λόγω των βαρέων μετάλλων που ενδέχεται να περιέχουν.

ShareTweetSave

Δείτε τις νέες μας συνταγές...

Πουρές Κοτόπουλο με ΚάστανοBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, καθώς προσφέρει αρκετή ενέργεια και θερμίδες, λόγω του κάστανου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από το κάστανο και έχουν την ιδιότητα, όταν το κάστανο μαγειρεύεται, να πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται!
Τηγανίτες με Πλιγούρι και ΠιπεριάBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ένα πολύ θρεπτικό πιάτο, παραλλαγή του παραδοσιακού καγιανά, με την προσθήκη του πλιγουριού για επιπρόσθετη ενέργεια, σε σχήμα τηγανίτας για να τις πιάνουν τα μικρά χεράκια! Πλούσιο σε βιταμίνη C λόγω της ντομάτας και της πιπεριάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Το αυγό στη συνταγή προσφέρει βιοτίνη, μια βιταμίνη που έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών και κυρίων των υδατανθράκων, άρα εξασφαλίζει την επαρκή απελευθέρωση ενέργειας ώστε να τη χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη των μικρών μας φίλων.
Μπισκότα ΛωτούBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο το οποίο δεν είναι αρκετά διαδεδομένο, αν και θα έπρεπε, λόγω της εξαιρετικά γλυκιάς γεύσης του και της ιδιαίτερης θρεπτικής του αξίας. Θα κερδίσει άμεσα τους μικρούς μας φίλους από την πρώτη δοκιμή καθώς έχει ευχάριστη υφή και γλυκιά γεύση, συνεπώς μπορεί να ενσωματωθεί σε φρουτοσαλάτες για να τις κάνει πιο γευστικές και να καλύψει τη γεύση άλλων πιο πικρών ή ξινών φρούτων. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το καροτένιο και τα φλαβονοειδή, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α.
ΡεβιθοκεφτέδεςBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Οι ρεβιθοκεφτέδες, όπως και όλοι οι κεφτέδες που περιέχουν λαχανικά και όσπρια, αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών. Μέσα τους μπορούμε να κρύψουμε αλεσμένα όλα εκείνα τα πολύχρωμα λαχανικά με ιδιαίτερη γεύση που συνήθως απορρίπτουν τα παιδιά, αποκτώντας μια παιχνιδιάρικη και πιο οικεία προς εκείνα όψη, η οποία βοηθά στο να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά. Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να προστεθούν και άλλα λαχανικά στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως πιπεριές και καρότο, αυξάνοντας την περιεκτικότητα των κεφτέδων σε βασικές βιταμίνες όπως η C και η Α.

Ingredients

Υλικά
 25 g σολομό φρέσκο
 25 g ρεβίθια (ιδανικά αποφλοιωμένα)
 30 g σπανάκι φρέσκο
 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
 1 κ.γ. ελαιόλαδο
 1 κ.σ. νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τα ρεβίθια και βράστε τα για τουλάχιστον 40 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και το σολομό ψιλοκομμένα και συνεχίστε το βράσιμο για τουλάχιστον άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και περίπου 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

3

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, χρησιμοποιώντας λίγο ακόμα νερό από το βράσιμο που έχετε φυλάξει, εάν χρειαστεί. (το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί εάν το βρέφος σας έχει μεταβεί από την πολτοποιημένη υφή στα κομματάκια).

Σερβίρεται χλυαρό. Καλή απόλαυση!

Σολομός με ρεβίθια και σπανάκι