ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣΑλεξάνδρα Γεωργίου
ΜΕΡΙΔΕΣΜερίδες: 1 ΗΛΙΚΙΑ, ,
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΧΡΟΝΟΣ30 λεπτά
Υλικά
 100 g πορτοκαλί κολοκύθα (γλυκιά)
 30 g καρότο
 40 g γλυκοπατάτα
 2 κ.σ. γάλα καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
 1 κ.σ. ελαιόλαδο
 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
1

Κόψτε την κολοκύθα, το καρότο και τη γλυκοπατάτα σε κυβάκια 1-2cm.

2

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τα λαχανικά. Φροντίστε το νερό να καλύπτει τα λαχανικά σας. Βράστε τα λαχανικά σκεπασμένα για περίπου 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

3

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ.

4

Πολτοποιήστε τα βρασμένα λαχανικά μέχρι να πάρουν υφή πουρέ. Στο στάδιο αυτό προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο σκόρδο για νοστιμιά, κυρίως σε βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας.

5

Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή μέτρια φωτιά προσθέστε τον πουρέ λαχανικών μαζί με το γάλα καρύδας, το ελαιόλαδο και 1-2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

6

Ανακατέψτε καλά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, προσθέτοντας λίγο νερό ακόμα εάν χρειαστεί.

Έτοιμο!

Σημ: Η μερίδα αυτής της συνταγής είναι μικρή. Για μωράκια που έχουν συμπληρώσει τον 7ο μήνα ή για φαγανά μωράκια μπορείτε να κάνετε έως και τη διπλή ποσότητα.

Θρεπτική Ανάλυση

Μερίδες: 1


Αξία ανά μερίδα
Θερμίδες 179
% Ημερήσια Αξία*
Ολικά Λιπαρά 13.6g21%
Μονοακόρεστα 9.2g46%
Πολυακόρεστα 1.1g
Υδατάνθρακες 12.9g5%
Φυτικές Ίνες 2.7g11%
Πρωτεΐνη 1.5g3%

Βιταμίνη Α 100%

* Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του βρέφους ενδέχεται να διαφέρει ανά ηλικία.

Nutri-tip

Το γάλα καρύδας (χωρίς ζάχαρη) είναι μια έξυπνη εναλλακτική του ζωικού γάλακτος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές για βρέφη ακόμα και 6 μηνών. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το δεύτερο πιο συχνό είδος λιπαρών οξέων στο μητρικό γάλα. Γενικότερα, η επαρκής πρόσληψη λίπους μέχρι την ηλικία των 2 ετών παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς το λίπος είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού τους συστήματος που πραγματοποιείται κατά τα 2 πρώτα έτη ζωής.

ShareTweetSave

Δείτε τις νέες μας συνταγές...

Πουρές Κοτόπουλο με ΚάστανοBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, καθώς προσφέρει αρκετή ενέργεια και θερμίδες, λόγω του κάστανου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από το κάστανο και έχουν την ιδιότητα, όταν το κάστανο μαγειρεύεται, να πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται!
Τηγανίτες με Πλιγούρι και ΠιπεριάBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ένα πολύ θρεπτικό πιάτο, παραλλαγή του παραδοσιακού καγιανά, με την προσθήκη του πλιγουριού για επιπρόσθετη ενέργεια, σε σχήμα τηγανίτας για να τις πιάνουν τα μικρά χεράκια! Πλούσιο σε βιταμίνη C λόγω της ντομάτας και της πιπεριάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Το αυγό στη συνταγή προσφέρει βιοτίνη, μια βιταμίνη που έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών και κυρίων των υδατανθράκων, άρα εξασφαλίζει την επαρκή απελευθέρωση ενέργειας ώστε να τη χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη των μικρών μας φίλων.
Μπισκότα ΛωτούBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο το οποίο δεν είναι αρκετά διαδεδομένο, αν και θα έπρεπε, λόγω της εξαιρετικά γλυκιάς γεύσης του και της ιδιαίτερης θρεπτικής του αξίας. Θα κερδίσει άμεσα τους μικρούς μας φίλους από την πρώτη δοκιμή καθώς έχει ευχάριστη υφή και γλυκιά γεύση, συνεπώς μπορεί να ενσωματωθεί σε φρουτοσαλάτες για να τις κάνει πιο γευστικές και να καλύψει τη γεύση άλλων πιο πικρών ή ξινών φρούτων. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το καροτένιο και τα φλαβονοειδή, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α.
ΡεβιθοκεφτέδεςBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Οι ρεβιθοκεφτέδες, όπως και όλοι οι κεφτέδες που περιέχουν λαχανικά και όσπρια, αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών. Μέσα τους μπορούμε να κρύψουμε αλεσμένα όλα εκείνα τα πολύχρωμα λαχανικά με ιδιαίτερη γεύση που συνήθως απορρίπτουν τα παιδιά, αποκτώντας μια παιχνιδιάρικη και πιο οικεία προς εκείνα όψη, η οποία βοηθά στο να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά. Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να προστεθούν και άλλα λαχανικά στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως πιπεριές και καρότο, αυξάνοντας την περιεκτικότητα των κεφτέδων σε βασικές βιταμίνες όπως η C και η Α.

Ingredients

Υλικά
 100 g πορτοκαλί κολοκύθα (γλυκιά)
 30 g καρότο
 40 g γλυκοπατάτα
 2 κ.σ. γάλα καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
 1 κ.σ. ελαιόλαδο
 1 κ.σ. νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Κόψτε την κολοκύθα, το καρότο και τη γλυκοπατάτα σε κυβάκια 1-2cm.

2

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τα λαχανικά. Φροντίστε το νερό να καλύπτει τα λαχανικά σας. Βράστε τα λαχανικά σκεπασμένα για περίπου 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

3

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ.

4

Πολτοποιήστε τα βρασμένα λαχανικά μέχρι να πάρουν υφή πουρέ. Στο στάδιο αυτό προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο σκόρδο για νοστιμιά, κυρίως σε βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας.

5

Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή μέτρια φωτιά προσθέστε τον πουρέ λαχανικών μαζί με το γάλα καρύδας, το ελαιόλαδο και 1-2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

6

Ανακατέψτε καλά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, προσθέτοντας λίγο νερό ακόμα εάν χρειαστεί.

Έτοιμο!

Σημ: Η μερίδα αυτής της συνταγής είναι μικρή. Για μωράκια που έχουν συμπληρώσει τον 7ο μήνα ή για φαγανά μωράκια μπορείτε να κάνετε έως και τη διπλή ποσότητα.

Κολοκυθόσουπα με γλυκοπατάτα και γάλα καρύδας