ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣΑλεξάνδρα Γεωργίου
ΜΕΡΙΔΕΣΜερίδες: 1 ΗΛΙΚΙΑ,
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΧΡΟΝΟΣ30 λεπτά
Υλικά
 80 g σπανάκι
 20 g ρύζι βρασμένο - ιδανικά καστανό (αναποφλοίωτο)
 30 g κιμά κοτόπουλου
 2 κ.σ. χυμό τομάτας
 2 κ.γ. ελαιόλαδο
 3 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
1

Βράστε το ρύζι, χωρίς αλάτι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας ή χρησιμοποιήστε ήδη βρασμένο ρύζι που σας έχει περισσέψει.

2

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το σπανάκι.

3

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τον κιμά και βράστε τον για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και συνεχίστε το βράσιμο για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.

4

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ. Προσθέστε το ρύζι, τον χυμό ντομάτας, το ελαιόλαδο και περίπου 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

5

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, χρησιμοποιώντας λίγο νερό από το βράσιμο που έχετε φυλάξει, εάν χρειαστεί. (το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί εάν το βρέφος σας έχει μεταβεί από την πολτοποιημένη υφή στα κομματάκια.

Καλή απόλαυση!

Θρεπτική Ανάλυση

Μερίδες: 1


Αξία ανά μερίδα
Θερμίδες 155
% Ημερήσια Αξία*
Ολικά Λιπαρά 9.5g15%
Υδατάνθρακες 7.1g3%
Φυτικές Ίνες 3.5g15%
Πρωτεΐνη 10.3g21%

Σίδηρος 18%

* Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του βρέφους ενδέχεται να διαφέρει ανά ηλικία.

Nutri-tip

Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή φυτικού σιδήρου, ο οποίος όμως δεν είναι καλά απορροφήσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μεγιστοποιείται όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C ή/και με κάποια ζωική πηγή σιδήρου. Στη συγκεκριμένη συνταγή, ο χυμός ντομάτας (πηγή βιταμίνης C) και ο κιμάς κοτόπουλου (ζωική πηγή σιδήρου) βοηθούν στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση του σιδήρου σε συνδυασμό με το σπανάκι. Συνεπώς, με το συγκεκριμένο γεύμα εξασφαλίζουμε το 1/5 του σιδήρου που χρειάζεται ημερησίως ένα βρέφος 6-12 μηνών, καθώς πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση σιδήρου δύο πηγές ταυτόχρονα: το κοτόπουλο και το σπανάκι!

ShareTweetSave

Δείτε τις νέες μας συνταγές...

Πουρές Κοτόπουλο με ΚάστανοBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, καθώς προσφέρει αρκετή ενέργεια και θερμίδες, λόγω του κάστανου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από το κάστανο και έχουν την ιδιότητα, όταν το κάστανο μαγειρεύεται, να πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται!
Τηγανίτες με Πλιγούρι και ΠιπεριάBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ένα πολύ θρεπτικό πιάτο, παραλλαγή του παραδοσιακού καγιανά, με την προσθήκη του πλιγουριού για επιπρόσθετη ενέργεια, σε σχήμα τηγανίτας για να τις πιάνουν τα μικρά χεράκια! Πλούσιο σε βιταμίνη C λόγω της ντομάτας και της πιπεριάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Το αυγό στη συνταγή προσφέρει βιοτίνη, μια βιταμίνη που έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών και κυρίων των υδατανθράκων, άρα εξασφαλίζει την επαρκή απελευθέρωση ενέργειας ώστε να τη χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη των μικρών μας φίλων.
Μπισκότα ΛωτούBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο το οποίο δεν είναι αρκετά διαδεδομένο, αν και θα έπρεπε, λόγω της εξαιρετικά γλυκιάς γεύσης του και της ιδιαίτερης θρεπτικής του αξίας. Θα κερδίσει άμεσα τους μικρούς μας φίλους από την πρώτη δοκιμή καθώς έχει ευχάριστη υφή και γλυκιά γεύση, συνεπώς μπορεί να ενσωματωθεί σε φρουτοσαλάτες για να τις κάνει πιο γευστικές και να καλύψει τη γεύση άλλων πιο πικρών ή ξινών φρούτων. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το καροτένιο και τα φλαβονοειδή, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α.
ΡεβιθοκεφτέδεςBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Οι ρεβιθοκεφτέδες, όπως και όλοι οι κεφτέδες που περιέχουν λαχανικά και όσπρια, αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών. Μέσα τους μπορούμε να κρύψουμε αλεσμένα όλα εκείνα τα πολύχρωμα λαχανικά με ιδιαίτερη γεύση που συνήθως απορρίπτουν τα παιδιά, αποκτώντας μια παιχνιδιάρικη και πιο οικεία προς εκείνα όψη, η οποία βοηθά στο να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά. Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να προστεθούν και άλλα λαχανικά στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως πιπεριές και καρότο, αυξάνοντας την περιεκτικότητα των κεφτέδων σε βασικές βιταμίνες όπως η C και η Α.

Ingredients

Υλικά
 80 g σπανάκι
 20 g ρύζι βρασμένο - ιδανικά καστανό (αναποφλοίωτο)
 30 g κιμά κοτόπουλου
 2 κ.σ. χυμό τομάτας
 2 κ.γ. ελαιόλαδο
 3 κ.σ. νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Βράστε το ρύζι, χωρίς αλάτι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας ή χρησιμοποιήστε ήδη βρασμένο ρύζι που σας έχει περισσέψει.

2

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το σπανάκι.

3

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε τον κιμά και βράστε τον για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και συνεχίστε το βράσιμο για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.

4

Στραγγίστε και κρατήστε το νερό τους σε ένα μπολ. Προσθέστε το ρύζι, τον χυμό ντομάτας, το ελαιόλαδο και περίπου 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε στα υλικά που έχετε ήδη βράσει.

5

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή που θέλετε, χρησιμοποιώντας λίγο νερό από το βράσιμο που έχετε φυλάξει, εάν χρειαστεί. (το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί εάν το βρέφος σας έχει μεταβεί από την πολτοποιημένη υφή στα κομματάκια.

Καλή απόλαυση!

Σπανακόρυζο με κιμά κοτόπουλου