ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣΑλεξάνδρα Γεωργίου
ΜΕΡΙΔΕΣ2 ServingsΗΛΙΚΙΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΧΡΟΝΟΣ40 λεπτά
Υλικά
 1 χούφτα ανθάκια μπρόκολου
 ½ γλυκοπατάτα
 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι
 1 κρόκο αυγού
 ½ σκελίδα σκόρδο
 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή γαλέτα
 1 κ.γ. άνιθο
 1 κύμινο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1

Ψιλοκόψτε το μπρόκολο και τη γλυκοπατάτα σε μικρά κυβάκια.

2

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε το μπρόκολο και τη γλυκοπατάτα και βράστε τα για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζετε και τα σουρώνετε.

3

Σε ένα μπωλ προσθέτετε τα βρασμένα λαχανικά με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθετε καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.

4

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170οC. Πλάστε τα μπιφτεκάκια σε μπαλίτσες και τοποθετείστε τα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

5

Ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Απολαύστε εσείς και τα παιδιά σας! (Σημείωση: ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι!)

Θρεπτική Ανάλυση

Μερίδες: 2


Αξία ανά μερίδα
Θερμίδες 236
% Ημερήσια Αξία*
Ολικά Λιπαρά 7.1g11%
Υδατάνθρακες 31.8g11%
Φυτικές Ίνες 2.4g10%
Πρωτεΐνη 11.2g23%

Σίδηρος 33%

* Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του βρέφους ενδέχεται να διαφέρει ανά ηλικία.

Nutri-tip

Παρόλο που είναι μια συνταγή με βάση κυρίως φυτικά τρόφιμα, καλύπτει το 1/3 των αναγκών των βρεφών σε σίδηρο, οι οποίες κατά το 2ο εξάμηνο της ζωής είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Συνεπώς είναι καλό να φροντίζουμε η πλειονότητα των γευμάτων τους να τους εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες σιδήρου για να επιτυγχάνουμε αθροιστικά το στόχο μας μέσα στην ημέρα. Όπως γνωρίζουμε, ο φυτικός σίδηρος δεν είναι εξίσου απορροφήσιμος από τον οργανισμό όπως ο ζωικός, η βιταμίνη C όμως που περιέχεται στο μπρόκολο και στη γλυκοπατάτα σε αυτή τη συνταγή βοηθά σημαντικά στην απορρόφησή του.

ShareTweetSave

Δείτε τις νέες μας συνταγές...

Πουρές Κοτόπουλο με ΚάστανοBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, καθώς προσφέρει αρκετή ενέργεια και θερμίδες, λόγω του κάστανου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από το κάστανο και έχουν την ιδιότητα, όταν το κάστανο μαγειρεύεται, να πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται!
Τηγανίτες με Πλιγούρι και ΠιπεριάBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ένα πολύ θρεπτικό πιάτο, παραλλαγή του παραδοσιακού καγιανά, με την προσθήκη του πλιγουριού για επιπρόσθετη ενέργεια, σε σχήμα τηγανίτας για να τις πιάνουν τα μικρά χεράκια! Πλούσιο σε βιταμίνη C λόγω της ντομάτας και της πιπεριάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Το αυγό στη συνταγή προσφέρει βιοτίνη, μια βιταμίνη που έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών και κυρίων των υδατανθράκων, άρα εξασφαλίζει την επαρκή απελευθέρωση ενέργειας ώστε να τη χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη των μικρών μας φίλων.
Μπισκότα ΛωτούBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο το οποίο δεν είναι αρκετά διαδεδομένο, αν και θα έπρεπε, λόγω της εξαιρετικά γλυκιάς γεύσης του και της ιδιαίτερης θρεπτικής του αξίας. Θα κερδίσει άμεσα τους μικρούς μας φίλους από την πρώτη δοκιμή καθώς έχει ευχάριστη υφή και γλυκιά γεύση, συνεπώς μπορεί να ενσωματωθεί σε φρουτοσαλάτες για να τις κάνει πιο γευστικές και να καλύψει τη γεύση άλλων πιο πικρών ή ξινών φρούτων. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το καροτένιο και τα φλαβονοειδή, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α.
ΡεβιθοκεφτέδεςBy Αλεξάνδρα Γεωργίου

Nutri-tip

Οι ρεβιθοκεφτέδες, όπως και όλοι οι κεφτέδες που περιέχουν λαχανικά και όσπρια, αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών. Μέσα τους μπορούμε να κρύψουμε αλεσμένα όλα εκείνα τα πολύχρωμα λαχανικά με ιδιαίτερη γεύση που συνήθως απορρίπτουν τα παιδιά, αποκτώντας μια παιχνιδιάρικη και πιο οικεία προς εκείνα όψη, η οποία βοηθά στο να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά. Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να προστεθούν και άλλα λαχανικά στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως πιπεριές και καρότο, αυξάνοντας την περιεκτικότητα των κεφτέδων σε βασικές βιταμίνες όπως η C και η Α.

Ingredients

Υλικά
 1 χούφτα ανθάκια μπρόκολου
 ½ γλυκοπατάτα
 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι
 1 κρόκο αυγού
 ½ σκελίδα σκόρδο
 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή γαλέτα
 1 κ.γ. άνιθο
 1 κύμινο (προαιρετικά)

Directions

Εκτέλεση
1

Ψιλοκόψτε το μπρόκολο και τη γλυκοπατάτα σε μικρά κυβάκια.

2

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε το μπρόκολο και τη γλυκοπατάτα και βράστε τα για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζετε και τα σουρώνετε.

3

Σε ένα μπωλ προσθέτετε τα βρασμένα λαχανικά με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθετε καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.

4

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170οC. Πλάστε τα μπιφτεκάκια σε μπαλίτσες και τοποθετείστε τα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

5

Ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Απολαύστε εσείς και τα παιδιά σας! (Σημείωση: ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι!)

Μπιφτέκια μπρόκολου