Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι θετική.
Μια μητέρα με πυρετό που προκαλείται από μαστίτιδα ή από μια απλή ίωση, όπως για παράδειγμα ένα κοινό κρυολόγημα ή μια γαστρεντερίτιδα ή μια συνηθισμένη μικροβιακή λοίμωξη, όπως για παράδειγμα μια ουρολοίμωξη μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μητέρα να είναι σε σχετικά καλή γενική κατάσταση, ώστε να έχει τη δύναμη και το κουράγιο να θηλάσει, καθώς και να ενυδατώνεται καλά (νερό, χυμούς,σούπες κ.τ.λ.), ακόμη και αν δεν έχει πολύ όρεξη για φαγητό.

Η απομάκρυνση της μητέρας με πυρετό από το μωρό δεν είναι απαραίτητη, γιατί αν έχει κάτι μεταδοτικό το μωρό έχει έρθει ήδη σε επαφή πριν η μητέρα εμφανίζει τα συμπτώματα. Οι βασικές αρχές υγιεινής, όπως είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, το φτάρνισμα σε χαρτομάντηλο, η μάσκα ( αν πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού) είναι απαραίτητες.

Μη ξεχνάτε ότι το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα, οπότε η συνέχιση του θηλασμού βοηθά το μωρό να αντιμετωπίσει το νόσημα σε περίπτωση που κολλήσει.
Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια. Όταν ο πυρετός προκαλείται από συγκεκριμένα σοβαρά νοσήματα, όπως για παράδειγμα από τον ιό HIV ή τον ιό Έμπολα ο θηλασμός δεν επιτρέπεται.
Επίσης, μια μητέρα που πάσχει από ένα νόσημα λογικά θα πρέπει να αρχίσει φαρμακευτική αγωγή. Τα περισσότερα φάρμακα (π.χ. αντιπυρετικά, αντιβιώσεις) είναι συμβατά με τον θηλασμό. Ωστόσο πάντα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη της αγωγής.

Leave a Reply