Κοτόπουλο με ρεβίθια και πλιγούρι

Nutri-tip
Ο συνδυασμός οσπρίου (ρεβίθια) με σιτηρό (πλιγούρι) οδηγεί στο σχηματισμό μιας πλήρους πρωτεΐνης, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται και με μια ζωική πηγή, όπως το κοτόπουλο. Το συγκεκριμένο γεύμα προσφέρει όλη την ποικιλία των αμινοξέων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να αναπτυχθεί, ενώ η υψηλή συγκέντρωση σε φυτικές ίνες βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού και στο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Συνδυάζοντας ποικιλία τροφίμων από διάφορες κατηγορίες (κρέας, όσπριο, σιτηρό, λαχανικό) εξασφαλίζουμε την παροχή ποικιλίας βιταμινών και μετάλλων και σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των βρεφών.
Κόκκινη φακή με πλιγούρι

Nutri-tip
Με το γεύμα αυτό εξασφαλίζουμε το 100% των αναγκών ενός βρέφους σε βιταμίνη Α, τα ⅔ των αναγκών του σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και τα ¾ σε πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6). Η θειαμίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του νευρολογικού και καρδιακού συστήματος των βρεφών, και το γεγονός ότι αποθηκεύεται μόνο για 3 εβδομάδες στον οργανισμό, καθιστά την εξασφάλισή της από την τροφή καίριας σημασίας για την ισορροπημένη ανάπτυξή τους. Η πυριδοξίνη συμμετέχει σε πληθώρα ενζυμικών αντιδράσεων στον οργανισμό, βοηθώντας στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από την τροφή, ενώ της έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ υποστηρίζει τόσο το νευρικό όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών.
Ρεβίθια με ρύζι

Nutri-tip
Τα όσπρια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, αλλά επειδή είναι φυτικής προέλευσης, δεν είναι πλήρης, δηλαδή δεν έχει όλα τα αμινοξέα που έχει η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης χωρίς να προσθέσουμε κάποια ζωική πηγή, μπορούμε να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι. Τα όσπρια και το ρύζι έχουν διαφορετικά αμινοξέα το καθένα, συνδυαστικά όμως σχηματίζουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη πρωτεΐνη! Παράλληλα, η συγκεκριμένη συνταγή καλύπτει τα 2/3 των αναγκών ενός βρέφους σε φυλλικό οξύ, την βιταμίνη που παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.
Μαρμελάδα Μήλου με Βερύκοκο

Nutri-tip
Μπορείτε να προσθέσετε τη μαρμελάδα στην κρέμα βρώμης ή ρυζάλευρου του βρέφους για να δώσετε μια πιο γλυκιά γεύση ή σε 1 φέτα ψωμί για βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας. Ο συνδυασμός της μαρμελάδας με γιαούρτι είναι εξαιρετικός, καθώς τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων λειτουργούν ως εξαιρετική τροφή για τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο γιαούρτι, βοηθώντας στον πολλαπλασιασμό τους. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, ενώ καλύπτει και το 1/5 των αναγκών του βρέφους σε βιταμίνη C, τη σημαντικότερη βιταμίνη που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μπιφτέκια μπρόκολου

Nutri-tip
Παρόλο που είναι μια συνταγή με βάση κυρίως φυτικά τρόφιμα, καλύπτει το 1/3 των αναγκών των βρεφών σε σίδηρο, οι οποίες κατά το 2ο εξάμηνο της ζωής είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Συνεπώς είναι καλό να φροντίζουμε η πλειονότητα των γευμάτων τους να τους εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες σιδήρου για να επιτυγχάνουμε αθροιστικά το στόχο μας μέσα στην ημέρα. Όπως γνωρίζουμε, ο φυτικός σίδηρος δεν είναι εξίσου απορροφήσιμος από τον οργανισμό όπως ο ζωικός, η βιταμίνη C όμως που περιέχεται στο μπρόκολο και στη γλυκοπατάτα σε αυτή τη συνταγή βοηθά σημαντικά στην απορρόφησή του.
Σελινόριζα με κοτόπουλο και γλυκοπατάτα

Nutri-tip
Το γεύμα αυτό καλύπτει το 100% των αναγκών ενός βρέφους σε βιταμίνη C και A! Οι συγκεκριμένες βιταμίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό των μικρών μας φίλων ενώ η βιταμίνη Α εξασφαλίζει την υγεία του δέρματος. Είναι λιποδιαλυτές ουσίες, δηλαδή απορροφώνται καλύτερα όταν καταναλώνονται μαζί με λίπος, όπως το ελαιόλαδο στη συγκεκριμένη συνταγή!
Μαλακά μπισκότα βρώμης

Nutri-tip
Ένα μπισκότο καλύπτει σχεδόν στο 100% τις ανάγκες ενός βρέφους σε βιταμίνη Β1, τη λεγόμενη θειαμίνη. Η θειαμίνη είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό καθοριστικής σημασίας για την υγεία των βρεφών, καθώς έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών. Οπότε η συγκεκριμένη συνταγή, εκτός από εύκολη και νόστιμη, είναι και υποστηρικτική για σημαντικές παραμέτρους της ανάπτυξης των βρεφών!
Σπανακόρυζο με κιμά κοτόπουλου

Nutri-tip
Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή φυτικού σιδήρου, ο οποίος όμως δεν είναι καλά απορροφήσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μεγιστοποιείται όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C ή/και με κάποια ζωική πηγή σιδήρου. Στη συγκεκριμένη συνταγή, ο χυμός ντομάτας (πηγή βιταμίνης C) και ο κιμάς κοτόπουλου (ζωική πηγή σιδήρου) βοηθούν στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση του σιδήρου σε συνδυασμό με το σπανάκι. Συνεπώς, με το συγκεκριμένο γεύμα εξασφαλίζουμε το 1/5 του σιδήρου που χρειάζεται ημερησίως ένα βρέφος 6-12 μηνών, καθώς πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση σιδήρου δύο πηγές ταυτόχρονα: το κοτόπουλο και το σπανάκι!
Κολοκυθόσουπα με γλυκοπατάτα και γάλα καρύδας

Nutri-tip
Το γάλα καρύδας (χωρίς ζάχαρη) είναι μια έξυπνη εναλλακτική του ζωικού γάλακτος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές για βρέφη ακόμα και 6 μηνών. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το δεύτερο πιο συχνό είδος λιπαρών οξέων στο μητρικό γάλα. Γενικότερα, η επαρκής πρόσληψη λίπους μέχρι την ηλικία των 2 ετών παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς το λίπος είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού τους συστήματος που πραγματοποιείται κατά τα 2 πρώτα έτη ζωής.
Smoothie με μήλο, παντζάρι και σπόρους chia

Nutri-tip
Οι σπόροι chia είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να εισαχθεί από τον πρώτο κιόλας μήνα εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη! Προστίθεται συχνά σε χυλούς και μίγματα ως υλικό πύκνωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά, προσφέροντας υφή ζελέ. Περιέχει υψηλή φυτική πρωτεΐνη και είναι μεταξύ των πλουσιότερων φυτικών τροφίμων σε ω-3 λιπαρά οξέα, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών. Παράλληλα, η συγκεκριμένη συνταγή είναι εξαιρετικά πλούσια και σε μαγγάνιο, καλύπτοντας το 100% των ημερήσιων αναγκών των βρεφών. Το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας την υγεία των οστών και την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού στον οργανισμό.
Κρέμα βρώμης με αβοκάντο και αχλάδι

Nutri-tip
Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλος είναι το μόνο όργανο που δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένο κατά τη γέννηση; Το 75% της ανάπτυξης του εγκεφάλου πραγματοποιείται κατά τα 2 πρώτα χρόνια ζωής. Ο εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από λίπος! Γι’αυτό και η διατροφή κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία πρέπει να είναι πλούσια σε λίπος, και συγκεκριμένα στα ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που παρέχει και το αβοκάντο που περιλαμβάνεται σε αυτή τη νόστιμη κρέμα!